Archive

Back to homepage
Молитвени

Света Литургија

 Радио Марија секојдневно преку директен пренос од парохиите во Македонија ќе емитува Света Литургија, центар на црковниот и христијанскиот живот. Во рамки на Литургијата ќе се моли и молитвата Ангел

Молитвени

Обожавање на светата Причест

Обожавањето на Светата Причест е христијанска молитва во која верниците пред изложената Света Причест искажува преданост на Господ Исус Христос и го обожава во оваа Света Тајна. Христијаните веруваат дека

Црковни

Растеме во верата – емисија за деца

Емисијата „Растеме во верата“ се состои од читање на Светото писмо за деца, во која на едноставен начин ќе им се пренесуваат библиските настани и лица при што ќе добијат

Црковни

Пладневна програма „Моли и работи“

Емисијата е комбинација на молитва и духовен разговор. Во неа се моли Шестиот час на Црквата, Ангел Господов, се чита дневното Евангелие, а потоа понудува кратко размислување за него. Покрај

Црковни

Духовна ризница за деца

Емисија во која на едноставен начин на децата им јаоткрива тајната на верата. За таа цел се користи традицијата на Црквата, катехези за мали деца, приказни, бајки, раскази… вдахнати од

Црковни

Слово за Бога

Во емисијата „Слово за Бога“ се зборува за разните теми од животот на Црквата: Евхаристијата, светоста, верата, милосрдието, енциклики, посветен живот… Содржината на емисијата има за цел катехизација и евангелизација,

Црковни

Во потрага по верата

Во емисијата „Во потрага по верата“ се пренесуваат извадоци од Светото Писмо, кој ни се водилка во откривањето на изворот на верата. Текстовите ги чита Данче Стаменова Премиерно емитување: Секој

Црковни

Слово за живот

Емисијата Слово за живот ќе понуди размислувања и конкретни примери и сведоштва за заедништво меѓу луѓето, преку размислувања од Светото Писмо и конкретни сведоштва од економијата на заедништво. Емисијата ја

Црковни

Бог и денес прави чуда

Бог во историјата на спасение прави чуда. Но Бог и денес на посебен начин се послужува со луѓе, места и настани за да ја покаже и објави својата присутност во

Црковни

Монашки предизвик

Постојат многу католички монашки редови во светот, во кои влегуваат илјадници луѓе за да одговорат на повикот од Бог. Црквата е полна со многу уникатни души, кои Го посветуваат животот